Sainte Chapelle




Nakon posjeta Prirodoslovnom muzeju,Pantheonu,Luxemburškom vrtu i malom odmoru na red je došla i kapela Sainte Chapele. 

Nekoliko dana prije smo je prolazili ali samo na kraju dana i po povratku u stani sa obližnje Metro stanice.

Danas je bila u planu obilaska i svakako je nešto što treba vidjeti i ostati malo duže uživati u njenoj ljepoti i zasigurno vrlo zanimljivom mjestu.

Za brži prioritetni ulaz bez čekanja kliknite link :






Sama kraljevska kapela Sainte-Chapelle jedan je od zasigurno najznamenitijih europskih sakralnih objekata. A mogu reći meni najzanimljivija a bio sam na puno mjesta.

Izvana je Sainte-Chapelle relativno skromna i ne posebno dojmljiva, ali zato u unutrašnjosti skriva pravo blago. 

Preporuka smještaja u Parizu

Naime, vitraje tog gotičkog bisera smatra se jednima od najljepših na svijetu.



Priču o Sainte-Chapelle i da ju je dao graditi kralj Luj IX., predani katolik, koji je kasnije i proglašen svetim, mi je započeo njihov kustos i nastavio da je nakon što je kralj 1239. od Latinskoga cara Baudouina II. kupio iznimno vrijedne relikvije, među kojima su bili Kristova trnova kruna i dio križa na kojemu je Isus razapet, tražio je prikladno mjesto na kojemu bi ih mogao čuvati.

Danas se oni nalaze u Tresoru( riznici) Notre Dame a o tome ću poslije.










Tako je dolaskom u posjed tada najsvetijih i najvrijednijih relikvija nakon nekoliko godina i započeo gradnju Sainte-Chapelle, kraljevske kapele u kojoj će se čuvati i izlagati te relikvije koje je prethodno stekao.

Kapela je posvećena 1248. godine, a zanimljivo je da je njena gradnja koštala oko 40.000 livri, što je nekoliko puta manje od iznosa koji je Luj IX. izdvojio u svetoj zemlji za same relikvije koje su se u njoj čuvale.

Preporuka smještaja u Parizu

Osim što je Luj IX. istinski želio sačuvati spomenute vrijedne relikvije i napraviti prostor dostojan njihovog izlaganja, gradnjom Sainte-Chapelle želio je i učvrstiti svoju ulogu 'prvog među jednakima' kada je riječ o europskim kršćanskim vladarima. 

Stoga, zadatak je bio jasan - Sainte-Chapelle mora ostavljati bez daha!




I doista, arhitektima koji su na njoj radili to je i uspjelo,jer ona i danas ostavlja posjetitelje bez daha. Sainte-Chapelle zapravo se sastoji od dvije razine, odnosno dvije kapelice - donja je bila predviđena za kraljevo osoblje te je služila kao neka vrsta župne crkve, dok je gornja kapelica bila namijenjena izlaganju relikvija i isključivo kraljevoj obitelji i samome kralju.

 

Posjetite ju bez puno razmišljanja jer je nešto što trebate vidjeti i doživjeti.    

Share this: