Parc des Princes,Pariz,Turska-Hrvatska




Park prinčeva -Parc des Princes je stadion u Parizu. Stadion je u samom početku poslije izgradnje bio "velodrome" (stadion za prateći biciklizam) i cilj utrke Tour de France od 1903. godine, sve do rušenja staze. Danas je to nogometni stadion s kapacitetom od 48.712 sjedala, koji za svoje potrebe koristi nogometni klub Paris Saint-Germain.

www.airbnb.com.au/c/danielt182



Također znan i poznat pod kraticama Paris SG ili samo PSG. PSG je francuski profesionalni nogometni klub, smješten u glavnom gradu Parizu. Klub je osnovan 12. kolovoza 1970. godine, zahvaljujući spajanju dvaju dotadašnjih klubova: Paris FC i Stade Saint-Germain. PSG u prvoj francuskoj nogometnoj ligi,nama poznatijoj kao Ligue 1. Igra i natječe se od 1974. godine čime drži rekord u najvećem broju sezona provedenih u tom elitnom nogometnom natjecanju za redom.Također se smatra i jednim od najuspješnijih francuskih klubova postavši pet puta prvak Francuske, deset puta osvajač kupa, pet puta osvajač liga kupa i pet puta osvajač super kupa.



Paris Saint-Germain, skupa s Marseilleom, je jedini francuski nogometni klub do danas koji je osvojio veliko europsko nogometno natjecanje - Kup pobjednika kupova 1996. godine. Također je proglašen najboljim svjetskim klubom 1994. godine po IFFHS-u, a 1998. godine zauzeo je prvo mjesto na UEFA-inoj ljestvici najboljih klubova čime je postao prvi (i do danas jedini) francuski nogometni klub kojem je to uspjelo.




Park prinčeva, kapaciteta 48.712 mjesta, stadion je na kojem igra Paris Saint-Germain još od 1974. godine.Trening centar se zove Camp des Loges koji također postoji od 1974. godine.

Preporuka smještaja u Parizu

PSG je također domaćin Pariškog turnira koji se održava na Parku prinčeva od 1975. godine. Službeni grb kluba sadržava crvenu siluetu Eiffelovog tornja s bijelom kraljevskom kolijevkom Luja XIV. koja se nalazi između stupova tornja, a sve na plavoj pozadini s bijelim rubovima.Takav izgled grba inspirirao je Daniela Hechtera da dizajnira dres koji je postao snažan simbol kluba. Dres je plave boje sa središnjom centralnom vertikalnom trakom s bijelim rubovima.




Glavni moto kluba je Paris Est Magique, a njegova službena himna je Allez Paris Saint-Germain autora Les Parisiens.Ženski dio kluba postoji od 1971. godine.Klub je jedno vrijeme čak financirao profesionalnu rugby ligu klubova 1995. godine koja je na žalost ljubitelja tog sporta ukinuta samo dvije godine poslije.




Paris Saint-Germain jedan je od najpopularnijih nogometnih klubova u Francuskoj; oko 11% populacije navija za klub što ga čini drugim najpopularnijim klubom u Francuskoj, poslije Marseillea. PSG je treći najbogatiji klub u Francuskoj, iza Lyona i Marseillea. Najveće nogometno suparništvo klub ima upravo s Marseilleom s kojim svake sezone igra tzv. Le Classique.

Preporuka smještaja u Parizu

U sezoni 2009./10. prosječan broj gledatelja na domaćim utakmicama PSG-a je bio 33,266 - četvrta najveća posjeta u Ligue 1. Klub je bio jedan od osnivača G-14, a također je i član njegovog nasljednika Europskog udruženja klubova.




31. svibnja 2011. godine Paris Saint-Germain je službeno objavio da je Qatar Investment Authority kupio 70% kluba, završivši tako višemjesečne spekulacije o tome tko će biti njegov novi vlasnik.Colony Capital i Butler Capital Partners, koji su kupili klub od Canala+ 2006.godine, ostali su manjinski vlasnici.



Bio je i nacionalni stadion do izgradnje Stade de Francea, koji je sagrađen za Svjetsko prvenstvo u nogometu 1998. Prisjetimo se to j bilo 16. Svjetsko prvenstvo u nogometu održalo se u Francuskoj od 10. lipnja do 12. srpnja 1998. godine. Francuska je izabrana kao domaćin prvenstva 2. srpnja 1992. godine. Turnir je osvojila reprezentacija Francuske pobijedivši u finalu Brazil rezultatom 3-0. To je ujedno bila i njezina prva titula svjetskog prvaka čime je postala sedma država koja je osvojila svjetsko prvenstvo u nogometu i šesta kojoj je to uspjelo na domaćem terenu (poslije Urugvaja, Italije, Engleske, Zapadne Njemačke i Argentine).



Ovo je bilo prvo svjetsko nogometno prvenstvo na kojem su igrale 32 reprezentacije. Službena nogometna lopta je bila Adidas Tricolore.Nama je dakako najpoznatije i najzanimljivije prvenstvo zbog činjenice da smo u skupini sa Argentinom, Jamajkom i Japanom izborili nastavak natjecanja te smo pobjedili Rumunje 1:0 u osmini finala, Njemačku sa 3:0 u četvrt finalu,u polufinalu izgubili vrlo nespretno od Francuske 2:1 i upravo na Parku prinčeva pobjedili Nizozemsku 2:1 za treće mjesto.Također nam je i ostalo u sječanju po tome što je Davor Šuker osvojio zlatnu kopačku kao najbolji strijelac prvenstva sa 6 pogodaka.Sjećamo se prvenstva sigurno i po službenoj pjesmi turnira. Bila je to tada hit "The Cup of Life" u izvedbi Rickyja Martina.



Stadion i teren pripada vlasniku, gradu Parizu. Ime stadiona, Park prinčeva, je ujedno i ime okolnoga područja iz 18. stoljeća, kada je ono bilo šuma kraljevske obitelji.


Mi smo došli gledati utakmicu Evropskog prvenstva Turska -Hrvatska.




Share this: